WINTER IS COMING

KIŞ LASTİĞİ İÇİN KAR YAĞMASINI BEKLEMEYİN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UBAK)’nın 2012 yılında yürürlüğe aldığı, yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara, kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren uygulama 01 Aralık tarihinde tekrar başlıyor. Mevsim koşullarına uygun lastik kullanımının can ve yol güvenliği açısından büyük önem taşıdığını hatırlatan Güvenli Sürüş Uzmanları, “Özellikle hava sıcaklığının +7 derecenin altına düşmesi durumunda, kış lastiklerinin kullanılması gerekiyor. Kış lastikleri ıslak, karlı ve buzlu zeminde meydana gelebilecek kazaların önüne geçmeyi, yaya ve yol güvenliğini sağlamayı kolaylaştırıyor” dedi.

01 Aralık – 01 Nisan tarihleri arasında yolcu ve yük taşıyan araçlarda kış lastiği kullanımını zorunlu kılan uygulama kapsamındaki denetimlerin faydasına dikkat çeken Güvenli Sürüş Uzmanları, araç kullanıcılarının da bu konuya önem vermelerinin gerektiğine işaret etti. Lastiklerin araçların yerle temas eden tek noktaları olduğu için güvenlik açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan uzmanlara, mevsim koşullarına uygun lastik kullanımının hayati önem taşıdığına dikkat çekti ve kış lastiklerinin karlı ve buzlu zeminde meydana gelebilecek kazaların önüne geçtiğini, yaya ve yol güvenliğini sağlamayı kolaylaştırdığını söyledi.

Kış lastiği; çünkü… 5 metre hayat kurtarır

Kış lastiklerinin, farklı desen ve kauçuk bileşenleri sayesinde frenleme ve yol tutuşta en iyi performansı sunduğunu söyleyen Güvenli Sürüş Uzmanları, “Marka, model ve güvenlik donanımına bakılmaksızın, +7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kış lastikleri kullanılan araçlar, 90 km hızla giderken yaz lastikleri kullananlara göre 5 metre daha kısa fren mesafesinde durabiliyor. Araç kullanıcılarının bu mesafenin hayat kurtaracağını akıllarından çıkarmamalarını diliyoruz” şeklinde konuştu.

Diş derinlikleri düzenli kontrol edilmeli

Unutulmaması gereken bir diğer konunun da kış lastiklerinin sağladıkları güvenlik avantajından yararlanabilmek için diş derinliklerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirten Güvenli Sürüş Uzmanları, diş derinliklerinin 4 mm’nin altında olmaması gerektiğini belirtti. Aracın dört lastiğinin de kış lastiği olarak değiştirilmesini tavsiye eden uzmanlara, 2 yaz ve 2 kış lastiği kullanımında patinaj, aracın dengesinin bozulması ve yoldan çıkma gibi tehlikesi çok yüksek durumların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Kar yağdığında bayi aramak doğru değil

Özellikle geçtiğimiz yıllarda, büyük kentlerde aniden bastıran kar yağışlarının, tüketicilerin lastik bayilerine akın etmesine neden olduğuna dikkat çeken Güvenli Sürüş Uzmanları, “Canlarını ve mallarını tehlikeye sokacak durumların önüne geçmek adına kullanıcıların daha dikkatli davranması gerektiğine inanıyoruz. Araç kullanıcılarının kış lastiğiyle ilgili hazırlıklarını önceden yapmaları her anlamda daha avantajlı olacaktır” dedi.

Kullanılmayan lastiklere depolama hizmeti

Kullanılamayan lastikler için Lastik Satıcılarının depolama hizmeti sunduğunu belirten Güvenli Sürüş Uzmanları, “sürücüler yaz ve kış lastiği olmak üzere 2 set lastik aldıklarında hem güvenlikleri hem de lastiklerinin ömrü artacaktır. Bu nedenle araç sahiplerinin kış lastiklerini ektra bir maliyet değil, güvenlik için yapılmış bir yatırım olarak görmeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

MURAT GÜNARSLAN
Güvenli & İleri Sürüş Uzmanı
www.muratgunarslan.com
murat@muratgunarslan.com
bilgi@birebirsurusegitimi.com



2 yorum

  • trmrgr hr

    Değerli bilgileriniz için teşekkürler. Aracım otomatik olarak 4 çekere geçen SUV lardan, normalde önden çeker. Aracıma 1 çift kış lastiği alacak olsam önlere mi arkalara mı önerirsiniz. Şu anda kullandıklarım 4 mevsim denilen M+S ancak kar amblemi olmayanlardan.

    • Merhaba…

      Aracınızda 1 set yaz lastiği, 1 set de kış lastiği bulunmalı. Değişken 4 çeker sistemine sahip olsa da tüm lastiklerde mevsimin gereği olan lastiği kullanmanız hayati derecede önemli. Aracınızda 4 mevsim olduğu söylenen lastik ne yazık ki, yaz lastiğidir ve kışın beklenen performansı sağlayamaz.

      Saygılar…

      MURAT GÜNARSLAN

Bir Cevap Yazın