WINTER IS COMING / KIŞ GELİYOR

Güvenli ve İleriş Sürüş Uzmanı Murat Günarslan, sürücüleri her türlü yol ve hava koşullarına hazırlıklı olmaya davet ediyor. Yaz lastiklerinde kullanılan kauçuğun 7 derece sıcaklıkta sertleşerek yol tutuşunu zayıflattığını ve güvenlik için mevsimine uygun lastik kullanımının önemini vurgulayan Günarslan, güvenli sürüş için sürücüleri uyardı.

Güvenli Sürüş Uzmanları, sürücüleri araçlarında tüm lastiklerinin mevsimine uygun olarak kullanmaları konusunda uyarıyor. Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında olumsuz hava ve buna bağlı yol koşullarının üst sıralarda yer aldığının altını çizen Güvenli ve İleriş Sürüş Uzmanı Murat Günarslan, kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekiyor. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyinin +7 dereceden itibaren sertleştiğini, bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlayamadığını belirten Murat Günarslan, kış lastiklerinin ise özel hamur karışımları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile maksimum performans gösterdiğini ifade ediyor.

Mevsimine Uygun Lastik Kullanımının Önemi

Kış lastiklerinin ortalama hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına inmeye başlamasıyla kullanıldığını ifade eden Güvenli ve İleriş Sürüş Uzmanı Murat Günarslan, mevsimine uygun lastik kullanmanın önemini sürücülere şöyle aktardı:

“Ülkemiz iklim şartlarında yazın yaz lastiklerinin, kışın ise kış lastiklerinin kullanılması büyük önem taşıyor. Toplam trafik güvenliği kavramı, trafikteki tek bir yanlış lastik sahibi aracın tüm trafiğe neden olduğu risk ile anlam kazanıyor.” Kış lastiklerinin halk arasında kar lastiği olarak bilindiğinin de altını çizen uzmanlar, “aslında kış mevsiminde kullanılan lastiklerin gerçek ismi kış lastiğidir. Kış lastikleri ortalama hava sıcaklıklarının 7 derece altına inmeye başladığı günlerden itibaren kullanılmaya başlanır. Bahar aylarının geldiği ve hava sıcaklıklarının 7 derecenin üzerine çıkmaya başladığı zamanlarda da yaz lastiklerine geçilir. Otomobilimizi 100.000 km kullandığımızı varsayarsak 2 takım yaz lastiği ile bu 100.000 km mesafeyi almak yerine; 1 takım yaz lastiği 1 takım da kış lastiği ile hem yaz şartlarında maksimum performans elde ederek hem de kış şartlarında üst düzey güvenlik sağlayarak lastiklerimizi kullanmış oluruz.”

Fren Mesafesine Dikkat

Daha fazla kauçuk içeren özel geliştirilmiş bileşiklerle üretilen kış lastikleri, sıcaklıklar düştüğünde dahi sertleşmeyerek, yol üzerinde tutuşu artırıyor. Kış koşullarında kullanılan yaz lastiği, araçların fren mesafesinin bu sebeple uzamasına ve virajlarda merkezkaç kuvvetinin etkisi ile dışarıya doğru savrulmayı artırıyor. Güvenli Sürüş Uzmanları, “kış lastiklerinin takılı olduğu aracınız ile karla kaplı bir zeminde 50 km/s hızla giderken 35 metre’de durabilirken, standart bir lastikte bu fren mesafesini 8 metre artırırsınız. Buzlu bir zeminde ise 30 km/s süratte standart bir lastik ile fren mesafesiniz 68 metre iken kış lastiği ile bu mesafeyi 57 metreye kadar düşürebilirsiniz” diyor.

Bunları Unutmayın

  1. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk ve silica karışımı sayesinde düşük ısılarda daha yüksek randıman verir.

  2. Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda ise yerle teması çok iyi olmayan bir araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir.

  3. Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir.

  4. Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır.

  5. Kış sezonunda her zaman 4 lastiğiniz de kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ile nisan ayları arasında kullanılabilir.

  6. Kış lastiği adı gibi kışın kullanılan lastiktir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir.

  7. Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda veya buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir.

  8. Kış lastiklerinin üzerindeki M+S işaretinin yanı sıra otomobil, SUV ve arazi araçları için “Dağ üzerinde kar tanesi” sembolü de kış koşullarında ideal güvenliği işaret etmektedir.

Murat-Gunarslan-Ralli-2015-Rally-21

MURAT GÜNARSLAN
Güvenli & İleri Sürüş Uzmanı
www.muratgunarslan.com
murat@muratgunarslan.com
bilgi@birebirsurusegitimi.com



Bir Cevap Yazın